Tover Donkere Novemberdagen om met deze Vlammende Bomen en Struiken

Deel 1

Wil je het herfstseizoen afsluiten met een knaller, ga dan voor deze mooie bomen of struiken in je tuin. De grijszwarte takken slingeren zich door wolken van rode, gele en verbrande oranje bladeren in een herfst tafereel dat een bekende voorbode is van de komende winter en volkomen wonderbaarlijk.

We hebben hier in de selectie gekozen voor sterke cultivars :

JAPANSE KORNOELJE ~ CORNUS KOUSA Var. ‘WHITE FOUNTAIN’

Deze boom – struik met meerder stammen oogt niet alleen prachtig in de herfst maar ook in de lente en de zomer zorgt hij voor verrassingen.

De Japanse grootbloemige kornoelje groeit vrij langzaam vooral op latere leeftijd. Het blad is donkergroen en licht gegolfd. In de herfst verkleurt de boom naar gele en scharlakenrode tinten.
Cornus kousa ‘White Fontain’ heeft als grotere struik zeer sterk afhangende twijgen, waardoor de bloemen zeer fraai tot hun recht komen.
De bloemen worden omgeven door vrij grote schutbladeren die roomwit tot helderwit van kleur zijn en verschijnen in juni aan de plant. In volle bloei is de Japanse Kornoelje bijzonder decoratief. Na de bloei komen de rode vruchten tevoorschijn, lijkend op frambozen met een doorsnede van circa 2 cm, ze zijn eetbaar en staan op circa 4 cm lange en rode stelen. De boom maakt een oppervlakkig en fijn wortelgestel. Hij doet het heel goed in een kleine tuin of in de voortuin en in ons Belgische klimaat. Hou er wel rekening mee dat je geduld moet oefenen eer deze Kornoelje voor de eerste maal bloeit maar dit geduld wordt later rijkelijk beloond.

KRENTENBOOMPJE ~ AMELANCHIER ‘LAMARCKII’

Amelanchier ‘Lamarckii’ vormt van nature een breed uitgroeiende heester, maar wordt ook gekweekt als parasolvormige, meerstammige boom of als kleine tot middelgrote hoogstamboom. Aldus is hij geschikt voor de kleine tuin en in een grotere tuin is hij heel geschikt om aan te planten aan beide zijden van een oprijlaan.

Vanaf midden april tot begin mei bloeit het krentenboompje met een ware zee van witte, stervormige bloemen. Tijdens de bloei loopt het blad warm brons rood uit, later verkleurend naar groen met een grijsgroene onderzijde. Rond juli verschijnen de eetbare, blauw violette bessen, zoet en sappig smakend. Vogels zijn er verzot op. In het najaar verkleurt het blad naar spectaculair oranjerood. Na de bladval toont Amelanchier Lamarckii een karakteristieke en sierlijke habitus met een breed vaasvormige, fijn vertakte kroon.

De boom verdraagt sterke wind, zeewind en luchtverontreiniging evenals open verharding. Daarmee is de soort goed geschikt voor het stedelijk gebied. Bovendien is het een waardevolle boom voor ecologische zones als voedselbron voor bijen, vlinders en vogels. Geef Amelanchier Lamarckii een standplaats op een humusrijke bodem met een lichtzure tot neutrale pH-waarde en in de zon voor de mooiste bloei, vruchtzetting, en herfstverkleuring. De soort is iets wat gevoelig voor meeldauw, met als gevolg een iets eerdere herfstverkleuring en bladval.

SUIKERESDOORN ~ ACER SACCHARUM

Acer saccharum is een bladverliezende boom die langzaam groeit tot 30m en daardoor ook enkel geschikt is voor de grotere tuin.

Hij bloeit van april tot mei en de zaden rijpen van oktober tot december en hebben 2 vleugeltjes,  ook bekend als ‘helikoptertjes of propellertjes’. Deze soort is een hermafrodiet (heeft zowel mannelijke als vrouwelijke organen) en wordt bestoven door insecten. De Suikeresdoorn heeft een zeer dichte kroon, waardoor er weinig onder begroeiing mogelijk is.

De boom houdt van vochtige grond en groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw.

De bladeren zijn 8-15 cm lang en hebben in de herfst een herfstkleur van helder geel, via oranje naar oplichtend rood-oranje. Het blad van de suikeresdoorn staat centraal op de vlag van Canada en is een nationaal symbool van dat land.

Hij doet het goed in  lichte (zanderige), middelzware (leemachtige) en zware (klei) bodems, geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond.

Hij prefereert halfschaduw of volle zon en hij verdraagt goed luchtverontreiniging.

Weetje : De suikeresdoorn wordt gebruikt voor sap winning. De welbekende dunne Esdoornsiroop wordt hiervan gemaakt. In de winterperiode slaan deze bomen vaak suiker op in hun wortels, wat met het sap naar boven stroomt in het voorjaar. Door dit suikerhoudende sap af te tappen en te concentreren ontstaat esdoornsiroop. Esdoornsiroop wordt vooral veel gegeten bij wafels, pannenkoeken, havermout, en wentelteefjes.

Voor de kleinere tuin kan je wel nog opteren voor de Acer Saccharinum ‘Pyramidale’ die ook geschikt is om op leidraad te laten groeien. Ook deze soort zet je tuin tot in de late herfst in vuur en vlam.

LOTUSBOOM, GODENPEER OF KLEINE KAKIPRUIM~ DIOSPYROS LOTUS

De Diospyros lotus kan een boom worden van 6 meter hoog en is bladverliezend en tevens een hermafrodiet. De lotusboom is winterhard.

Hij heeft groene langwerpige bladeren die verkleuren in de herfst naar fraai geel.

Deze boom kan ook heel goed gebruikt worden als leiboom.

In het voorjaar (juni) bloeit de lotus met groene bloemen die een grote bloemkelk hebben.

De ronde vruchten worden lotusvrucht of dadelpruim genoemd en zijn tot 3-5 cm groot. In eerste instantie zijn de vruchten geel en verkleuren naar oranje. Ze zijn eetbaar nadat ze na de pluk na gerijpt worden. Direct van de plant eten levert buikpijn op.  Indien rijp blauwzwart van kleur en de smaak is zoet tot licht wrang. De vruchten rijpen rond oktober/november af.

Gratis vrijblijvende offerte nodig, een tuinontwerp in 3D of heb je een boom die verzorging nodig heeft? Daarvoor kan je steeds bij mij terecht ! Gebruik de WhatsApp knop in de linkse benedenhoek van deze pagina en je wordt rechtstreeks verbonden met Gianni ! Vraag het nodige en je krijgt snel antwoord 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *